Mestu chýba terénny sociálny pracovník, radnica to chce zmeniť

18.05.2012 Žiar nad Hronom

Kremnica 17. mája (TASR) – Ľudí, ktorí by využívali služby terénneho sociálneho pracovníka, pribúda, no aj napriek tomu ho Kremnica nemá. Mesto chce preto využiť možnosť zapojiť sa do výzvy a získať na tento účel prostriedky z eurofondov.

"V meste chýba terénny sociálny pracovník, pretože v rámci mestského úradu má agendu sociálnych vecí len jeden pracovník a okrem toho má ešte aj zdravotníctvo a iné veci, takže nemá priestor na to, aby vykonával terénnu sociálnu prácu," podotkla na rokovaní mestského zastupiteľstva poslankyňa Klára Popová.

Ľudí, ktorí by služby terénneho sociálneho pracovníka využívali, však podľa jej slov v meste pribúda. Aj kríza sa podľa nej podpísala pod to, že situácia mnohých rodín sa zhoršila. Možností, ako situáciu vyriešiť, je podľa Popovej viacero. Kremnica však chce ísť cestou výzvy na to určenej.

"Mesto sa môže zapojiť do výzvy cez národný projekt na terénnu sociálnu prácu a cez tento projekt môže získať terénneho sociálneho pracovníka a takisto aj asistenta, ktorému bude cez tento projekt preplácaná mzda v celej výške," vysvetlila vedúca organizačného a správneho oddelenia Mestského úradu v Kremnici Ľuba Ďuračová.

Podmienkou je, aby mu mesto poskytlo samostatnú kanceláriu s vybavením. Chýbať by v nej nemal počítač s pripojením na internet a mobilný telefón, pričom projekt počíta aj s čiastočnou úhradou mesačných výdavkov na poplatky za telefón.
 

Vyberte región